dimecres, 24 d’abril del 2013

ANEM... a valorar com ha anat la jornada de Sant Jordi


Avui és el dia després de Sant Jordi, avui toca fer repàs i valorar com ha anat la jornada, si les vendes han anat millor o pitjor que l'any passat, descobrir quins han sigut els autors o llibres més venuts, si s'han venut moltes roses... en fi, tot el que comporta Sant Jordi. 
Si parlem dels llibres, la primera valoració és positiva. Tot i que encara no es coneixen les xifres definitives que s'aniran revelant durant la jornada d'avui, podem dir que en general i segons les dades aportades per el Gremi de Llibreters de Catalunya les xifres de vendes en llibres són similars a les de l'any passat. S'estima que aquest 2013 s'han venut 1'4 milions de llibres durant el dia de Sant Jordi, el que representa entre el 5% i el 8% de les vendes anuals. Segurament el fet que durant la jornada d'ahir fes un dia de primavera perfecte va ajudar a que la gent sortís al carrer al celebrar la diada.

Des del meu punt de vista és una bona notícia que, tot i la crisi, la gent continui comprant llibres i que les vendes no baixin d'un any per l'altre, ja que el més important per poder seguir endavant i aixecar el país és tenir una població formada i informada i per aconseguir aquest objectiu els llibres ajuden molt. La situació econòmica i social, en canvi, si que s'ha notat a l'hora d'escollir els llibres. Els títols més venuts aquest any estan gairebé tots relacionats amb la Independència o amb la situació de crisi i malestar econòmic que es viu a Espanya. De fet, la setmana passada i com a pròleg de la Jornada de Sant Jordi, el programa "Valor Afegit" de TV3 ja va fer un reportatge sobre el "boom" que s'ha produït en els darrers mesos en la venda de llibres d'economía.



Tornant a la jornada d'ahir i basant-nos en les xifres facilitades pel Gremi de Llibreters podem dir que els llibres més venuts de Ficció en Català han sigut:




1. Victus d'Albert Sáncez Piñol. Ed. La Campana

2. L'estiu que comença de Silvia Soler. Planeta

3. Plans de futur de Màrius Serra. Proa



En llengua castellana el líder en ficció també ha sigut Sánchez Piñol. En conjunt el pòdium ha quedat:



1. Victus d'Albert Sánchez Piñol Ed. La Campana

2. La reina descalza d'Ildefonso Falcones. Grijalbo

3. El maestro del Prado de Javier Sierra. Planeta




Pel que fa als llibres de No Ficció en català els més venuts han sigut:



1. S'ha acabat el bròquil de Jaume Barberà. Ediciones B

2. Estimat Miquel de Lluis Llach. Ed. Empúries

3. Desmuntant la caverna de Jofre Llombart. Angle Editorial




Molt diferents han sigut els títols més venuts en castellà en l'àmbit de la No Ficció:



1. La enzima prodigiosa d'Hiromi Shinya. Aguilar

2. Nadie es más que nadie de Miguel Angel Revilla. Espasa

3. España se escribe con E de Endeudamiento de Jose María Gay de Liébana. Deusto



Per acabar, aquest any, el Gremi de Llibreters ha afegit una nova categoría a la classificació de llibres. Es tracta de tots aquells escrits per autors "mediàtics", personatges molt coneguts que també s'han embarcat en l'aventura d'escriure un llibre. Dins aquest  nou grup han destacat:


1. Brúixoles que busquen somriures perduts d'Albert Espinosa.
Rosa dels Vents

2. El carrer de l'embut de Pilar Rahola. La Magrana

3. No t'aturis mai d'Isidre Esteve. La Columna




Malauradament les xifres de la venda de roses no són tan positives i les floristeries han tancat la jornada de Sant Jordi amb una caiguda d'un 25% en les ventes respecte l'any passat. S'ha acabat el romanticisme? No, res a veure, segons ha explicat Jordi Prats, tresorer del Gremi de Floristes de Catalunya, el principal motiu d'aquesta davallada pot ser l'augment de venedors no regulats i a les comandes de les grans empreses. Tot i així el Gremi fa una valoració positiva de la jornada ja que es calcula que s'han venut uns sis milions de roses

Text: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada