dimarts, 27 de novembre del 2012

ANEM... a la Fira de Santa Llúcia



Ja s'acosta el Nadal i la Fira de Santa Llúcia ha tornat un cop més a Barcelona. Com cada any la plaça de la Catedral és el punt de trobada de desenes de parades que venen tot tipus de figures per al pessebre i altres decoracions nadalenques.

Passejant, mirant i comprant s'hi pot trobar tot tipus de persones, desde col·leccionistes fins a turistes encuriosits que observen sorpresos tot el desplegament i l'ambient de Nadal que es respira mentre van sonant nadales per els altaveus.





Després de voltar per totes les parades, puc dir que les que m'han cridat més l'atenció són les que pertanyen a caganer.com. A primera vista el que més sorprén és veure cap a 300 caganers diferents, un al costat de l'altre; però el que realment fa aquesta empresa de Torroella de Montgrí, és covertir en caganers als personatges més coneguts, estimats i aplaudits per la gent. Alguns exemples serien els jugadors del planter del Barça, els líders polítics internacionals o els candidats a la presidència de la Generalitat de Catalunya.



M'ha agradat la barreja de tradició i modernitat que proposen, ja que a través de l'humor i l'actualitat han aconseguit internacionalitzar una de les figures més conegudes i més catalanes del pessebre. Ara quan els turistes venen a Catalunya no només busquen els braus i les sevillanes, sinó que també volen un caganer.



Ja fa 20 anys que la família Alós-Pla presenta cada Nadal una nova col·lecció d'aquesta figura del pessebre tan catalana.. Tal i com ens han explicat quan van començar només tenien uns 20 o 30 caganers diferents; avuí després de dues dècades ja en tenen prop de 300. El secret per crear els caganers que la gent vol comprar és, per una banda, estar pendents de l'actualitat i les xarxes socials i, per l'altra, segmentar el mercat, oferir opcions per a tot tipus de públic, fins i tot l'infantil.



Entre les novetats per aquest 2012 hi ha dos caganers independentistes, un amb l'estelada al coll i l'altre amb la bandera en un pal; el caganer d'Anonymous, el caganer del lleó de l'Athlètic de Bilbao o el nou entrenador del Barça, Tito Vilanova. Per altra banda, caganer.com ha volgut fer un reconeixement a les persones amb discapacitat i ha incorporat la figura del cec i la del caganer en cadira de rodes.



Tots els seus dissenys els podeu trobar a la seva pàgina web o la sala d'exposicions permanent que la familia Alós-Pla té a Torroella de Montgrí (Girona).

Text  i  fotografia: Vanesa Hereu

2 comentaris:

  1. Que boniques! una pregunta feu figures del Biri Biri l'extraterrestre del super3

    ResponElimina
  2. Que boniques! una pregunta feu figures del Biri Biri l'extraterrestre del super3

    ResponElimina