divendres, 28 de desembre del 2012

ANEM... a celebrar el dia dels Sants Innocents


Com ja debeu saber tots, avui és un dia en el que cal tenir els ulls ben oberts perquè ningú ens faci cap broma i també la ment ben desperta per trobar l'ocasió perfecta per fer-ne una nosaltres. Però el que potser no sabeu és que aquesta tradició de fer bromes és d'origen pagà i ens ve de l'Edat Mitjana.
Resulta que desde Nadal i fins el dia de Cap d'any es celebrava la "Festa dels bojos", uns dies en els que la festa i la xerinola no paraven i durant els quals tot estava permès sense que ningú en resultés culpable.

Malauradament el nom de la festa no té un orígen tan divertit. Els Sants Innocents és una celebració d'origen religiós i commemora la matança de tots els nens de Betlem i rodalies menors de 2 anys que va ordenar el rei Herodes amb la intenció de matar al nen Jesús. Desde llavors cada 28 de desembre l'església guarda un dia de dol per aquests nens. Actualment, fins i tot, es celebren alguns funerals o misses especials per tots els nens i nenes que no han pogut nèixer a causa de l'avortament.

De totes maneres el dia dels Innocents només coincideix amb el dia de les bromes als països hispans. Altres països com els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia, Polònia, França, Portugal, Alemania, Panamà i la illa de Menorca es fan bromes uns als altres el dia 1 d'Abril. Aquest ball de dates segurament és culpa de França i es deu al seu caprici de canviar al calendari Gregorià el s.XVIII. Quan es va produïr el canvi, la gent va trigar un temps a acostumar-s'hi i seguien celebrant el Cap d'Any l'1 d'abril, dia de Cap d'any del calendari anterior. 

Text: Vanesa Hereu

2 comentaris:

  1. Molt curiós! No coneixia l'origen pagà de la celebració...
    Ben típic, això de convertir una festa pagana en una de religiosa!

    ResponElimina