dimarts, 26 de febrer de 2013

ANEM... a veure les millors pel·lícules


La matinada de diumenge a dilluns es va celebrar la gala dels Oscar i després de conèixer a les guanyadores, crec que és un bon moment per analitzar els resultats dels premis més importants del cinema i així conèixer quines són les pel·lícules de visionat obligatori. A nivell internacional ens basarem amb les nominacions i resultats dels Òscar, els BAFTA i els Globos d'Or; però també repassarem els Goya i els Gaudí per saber quines són les millors produccions de casa. 

A nivell internacional les tres produccions més destacades són:

1. Argo

Director: Ben Affleck
Repartiment: Ben Affleck, John Goodman, Alan Arkin, Bryan Cranston, Taylor Schilling, Kyle Chandler, Victor Garber, Michael Cassidy
Durada: 120 min
Gènere: Thriller, intriga, drama
Sinopsi: Iran, 1979. Quan l'embaixada dels EUA a Teheran és ocupada per seguidors de l'Ayatolà Jomeini per demanar l'extradició del Sha de Persia, la CIA i el govern de Canaà van organitzar una operació per rescatar a sis diplomàtics americans que s'havien refugiat a la casa del ambaixador de Canadà. Per aconseguir-ho es va comptar amb l'ajuda d'un expert en rescatar rehens i es va preparar l'escenari per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció titulada "Argo". La missió: anar a Teherán i fer passar als diplomàtics per un equip de filmació per tornar-los a casa. 

Li donem la primera posició perquè potser no és la que ha obtingut més premis, però en els tres certàmens s'ha emportat l'estatueta a la Millor pel·lícula i als Globus d'Or i als BAFTA també el reconeixement al millor director.Director: Tom Hooper
Repartiment: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter
Durada: 158 min
Gènere: Drama, musical, romàntica
Sinopsi: Basada en la novela homónima escrita per Víctor Hugo. En la França del s.XIX, Jean Valjean, buscat desde fa dècades per el policia Javert després haver faltat a la seva paraula, accedeix a tenir cura de  la filla de la Fantine, una de les treballadores de la fàbrica. Aquesta decisió cambiarà la seva vida i la de la Cossette per sempre.

L'adaptació cinematogràfica d'aquest musical s'ha guanyat la segona després d'aconseguir 10 de les 20 estatuetes a les que optava., entre les que destaquem el Globus d'or a la Millor pel·lícula musical o comèdia i el Globus d'or, el BAFTA i l'Òscar a la millor actriu de repartiment per Anne Hathaway. 

Director: Steven Spielberg
Repartiment: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Lee Pace
Durada: 149 min
Gènere: Drama, historica
Sinopsi: L'any 1865, mentre la Guerra Civil Americana s'acosta al final, el president Abraham Lincoln proposa la instauració d'una esmena que prohibeixi l'esclavitud als Estats Units. Però es presenta un problema: si la pau arriba abans de que s'accepti l'esmena, el Sud tindrà poder per rebutjar-la i mantenir l'esclavitud; si la pau arriba després, centenars de persones seguiran morint a la guerra. En una cursa contra el temps per aconseguir els vots necessaris, Lincoln s'enfronta a la major crisi de consciència de la seva vida. 

Encara que la última producció de Steven Spielberg ha sigut la gran oblidada a l'hora de recollir premis, ha sigut la pel·lícula que ha conseguit sumar més nominacions, 29 en total. Li volem donar un vot de confiança amb la medalla de bronze del nostre podium particular. 


I si mirem ara a casa nostra, el podium el formen:


Director: Pablo Berger
Repartiment: Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Angela Molina, Pere Ponce, Macarena Garcia, Josep Maria Pou, Inma Cuesta
Durada: 104 min
Gènere: Drama
Sinopsi: Versió lliure i de caire gòtic del conte dels germans Grimm. Ambientada en la Sevilla dels anys 20, Blancaneu explica la història de la Carmen, una noia jove i guapa que ha viscut una infància atormentada per la seva madrastra Encarna. Fugint del seu passat, la Carmen emprendrà un apassionant viatge acompanyada d'un grup de nans torers. 

Tot i ser una pel·lícula muda, "Blancaneu" s'ha emportat 10 estatuetes als premis Goya i 4 als Gaudí. En els dos casos ha guanyat en la categoria de Millor pel·lícula. En total ha obtingut 30 nominacions. Amb aquestes xifres no ens ha quedat més remei que rendir-nos als peus de Pablo Berger i donar-li la primera posició. 
Director: J.A. Bayona
Repartiment: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast
Durada: 114 min
Gènere: Drama
Sinopsi: Basada en una història real. "Lo imposible" recrea l'experiència d'una familia espanyola en el tsunami que va assolar la costa del Sudest asiàtic l'any 2004 i que va causar la mort a milers de persones.

La impecable execució de la pel·lícula a nivell visual i sonor i la magnífica direcció de J.A Bayona han fet que "Lo Imposible" es converteixi en la nostra medalla de plata particular i que hagi sumat més d'una desena de premis; entre ells el Gaudí i el Goya al Millor director i el Gaudí a la Millor pel·lícula europea. Director: Enrique Gato
Repartiment: Animació
Durada: 90 min
Gènere: Animació, comèdia, aventures
Sinopsi: Adaptació del Millor curtmetratge d'animació als Goya del 2004. A causa d'un malentès, a en Tadeu, un paleta somiador, el confonen amb un famós arqueòleg i l'envien a una expedició al Perú. Amb l'ajuda del seu gosset Jeff, una intrèpida professora, un lloro mut i un buscavides, intentarà salvar la mítica ciutat perduda dels Inques d'una malvada empresa de caçatresors. 

Considerada la millor pel·lícula d'animació per l'Acadèmia del Cinema Català i per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanaya, "Les aventures de Tadeu Jones" s'ha emportat gairebé tots els premis als que optava. 

Text: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada