dijous, 7 de març del 2013

ANEM... a recuperar els nostres records


Una de les coses màgiques d'internet és que mai saps on aniràs a parar. Comences buscant un nom i vas saltant d'una pàgina a l'altra sense gairebé adonar-te'n. El millor, és que a vegades, al final d'aquests camins de clicks, webs i enllaços, s'hi amaguen grans tresors. Jo avui n'he trobat un. "Your Lost Memories" és una iniciativa sense ànim de lucre impulsada per la productora Boogaloo Films que es dedica a retornar records a la gent. Dit d'una altra forma, "YLM" és una agència virtual de records perduts.

Passejant per mercats de segona mà i anticuaris es poden trobar un bon grapat de videos casolans ens els que hi ha enregistrats casaments, comunions, vacances, etc. Imatges que els protagonistes havien volgut grabar per tenirne sempre el record però que per algún motiu es van estraviar. L'objectiu dels impulsors d'aquesta iniciativa és retornar aquests records als seus propietaris.

Per aconseguir-ho, cada vegada que troben una cinta de video super 8, la digitalitzen i la pugen a la seva pàgina web amb l'esperança que el destí o la sort porti als seus propietaris fins a ella. Una tasca gens fàcil! Per això, "Your Lost Memories" compta amb col·laboradors a tot el món que els ajuden a buscar i trobar nou material. De fet, tothom pot col·laborar ja que a la web hi ha un apartat on s'explica què fer amb els videos i com fer-los arribar a les oficines de "YLM".

Per altra banda, "Your Lost Memories" és també una plataforma de creació found footage. Aquesta expressió anglesa és la que s'està utilitzant desde fa un temps per a referirse a totes aquelles pel·lícules que no s'han creat a partir de material propi, sinó a partir de material "trobat". Però aquest no és un concepte nou. Al llarg de la història del cinema s'han utilizat etiquetes com "remontatge audiovisual", "collage audiovisual" o "cinema reciclat" per referir-se a aquest tipus de creacions. 

Cineastes catalans com Isabel Coixet, Kike Maillo o Mar Coll s'han sumat al found footage i han creat els seus propis projectes a partir de les imatges arxivades per "Your Lost Memories". L'objectiu és que els seus projectes circulin per la xarxa de forma viral i per tant augmentin les possibilitats que els propietaris dels records surtin a la llum. 


En conjunt, una idea fantàstica i una prova més de que encara no està tot inventat. Que amb una mica d'imaginació i ganes es poden tirar endavant molts projectes interessants. A mi personalment m'ha encantat descobrir aquesta pàgina, trobo que és un proejecte molt interessant i ple de bones intencions. Des d'aquí els hi desitjo molta sort!

I vosaltres, no deixeu de visionar els videos. Qui sap? Potser hi trobeu aquell video de la comunió que no sabeu on ha anat a parar o el de les primeres vacances en familia o, fins i tot, algún de quan els vostres pares eren joves! 

Text: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada