dimecres, 8 de maig del 2013

ANEM... a escoltar "El Petit Tast"


M'agrada molt la radio. M'agrada escoltar-la i m'agrada fer-ne. Sempre he pensat que la ràdio té una mena de màgia que és molt difícil explicar però molt maca de viure. Suposo que la connexió que es crea amb els oients és especial perquè és un mitjà que, al no tenir imatges de suport, t'obliga a escoltar-la però al mateix temps et permet tenir-la de fons, fent companyia i omplint el silenci, encara que no li facis cas. Per això avui em ve de gust parlar d'un programa de radio. Un programa que no s'escolta a les grans emissores i que de fet potser molts no coneixereu, però és un programa que he vist fer en directe molts i molts dies, en alguna ocasió fins i tot desde la peixera o sala de control tècnic, i que aquest mes ha tornat a sonar a les ones després de dos anys de silenci. Avui parlem de "El Petit Tast".

"El Petit Tast" és un programa musical que va nèixer el 31 d'agost de 2010 a Som Ràdio, una radio de caire independentista que va estar en antena 6 mesos. Tot i que als inicis la conductora del programa era una altra, la Núria Ingles, ben aviat va agafar el relleu l'Oriol Puig, qui va estar al capdavant del programa fins al tancament de l'emissora. En aquesta primera etapa el programa s'emetía de dilluns a divendres i de 13h a 15h, tot i que cap al final va anar augmentant la seva franja horària. La música en català era la protagonista indiscutible del programa, però també es feia un tomb per a l'actualitat social i cultural del país a través de diferents seccions que variaven segons el dia. Molts grups van passar per els micròfons de la primera temporada de "El Petit Tast", alguns ja coneguts com Beth Rodergas, Manu Guix o La Pegatina i d'altres que en aquells moments estàven començant i ara tothom en parla com Txarango, Cesc Freixas, o Miquel Abras entre d'altres.

En aquesta segona etapa, l'equip s'ha reciclat tot i que manté el tàndem format per l'Oriol Puig, conductor principal del programa, i en Guillem Company, la segona veu. També han canviat d'horari i emissora, ara es pot escoltar el programa en directe cada dimarts de 19h a 20h a Boca Radio. El que no ha canviat és l'essència del programa. "El Petit Tast" continua apostant per la música en català en tota la seva varietat. No es limita a palar dels grups que tothom coneix, sinó que és un portal per conèixer noves veus, nous sons, nous grups, etc. Precisament gràcies a aquesta filosofia, en la primera temporada de "El Petit Tast" vam poder conèixer un grup que en aquells moments gairebé ningú coneixia, Txarango. Ara, dos anys i molts concerts més tard, Txarango ha volgut formar part del retorn del programa i el passat 30 d'abril es van convertir en els primers entrevistats d'aquesta nova aventura. 



Encara que pogueu escoltar l'entrevista sencera a la pàgina web del programa, com que el grup m'agrada he volgut extreure tres idees, reflexions o respostes que m'han cridat l'atenció per donar la benvinguda al nou "El Petit Tast" i per acomiadar-me amb un "fins aviat" dels Txarango que ja han anunciat que es prendran un mes de vacances per carregar les piles i poder seguir creant noves cançons i cosint nous projectes:
"Hem tingut la sort que molta gent s'ha estimat el projecte i l'ha viscut amb nosaltres. Molts passos els hem fet de la mà d'amics que ens han ajudat. I és això, és la força de la gent empenyent una cosa. Txarango no som els 8 musics que hi ha sobre l'escenari sinó que és tots els que han vingut al concert un dia i al següent han tornat amb un amic més".

"Ara el que ens fa gràcia és començar a viatjar. Aquest estiu vam començar a sortir a fora i l'experiència és brutal i això també crec que ens portarà a créixer molt i a compartir aquesta historia saltant fronteres"

"No ens haviem plantejat que Sant Jordi fos un dia especial pel projecte de Txarango, si que hi ha una cançó que parla de Sant Jordi i això ens va portar un dia a plantejar-nos una cosa molt divertida. Estàvem a casa traduïnt les lletres a diferents idiomes (...) i traduïnt la cançó "Amagada Primavera" ens vam adonar que la cançó tenia amagat a dintre un dia, perquè la cançó passa el dia de Sant Jordi, i d'una manera inconscient hi havíem posat una hora i un lloc, perquè és una historia que parla d'un dia, una hora i un lloc. Faltava una setmana per Sant Jordi i vam dir: 'Ostres! que a ningú se li acudeixi el dia de Sant Jordi anar a quarts de quatre a la Plaça Felip Neri -que és on passa aquesta història- i si a algú se li acudeix, no pot ser que nosaltres no hi siguem!'. I aquest día va ser el dia que vam decidir anar a tocar a quarts de quatre a la Plaça Felip Neri. Ara portem dos anys, i s'ha convertit en un ritual que ens ve de gust mantenir perquè el dia de Sant Jordi és un dia preciós, és un dia que ens explica molt i forma part de la nostra cultura. És una cosa màgica, és un dia en el que la gent es regala amor".

Així doncs, tots aquells que sentiu i gaudiu la música, tots els que vulgueu conèixer nous talents musicals o conèixer millor els que ja teniu en les vostres llistes de reproducció i/o tots els que escolteu la radio, teniu una cita els dimarts de 19h a 20h a Boca Ràdio.

Text: Vanesa Hereu
Fotografia: El Petit Tast 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada