dilluns, 17 de juny del 2013

ANEM... a veure "Google i el cervell mundial"


Ara fa algunes setmanes es va celebrar el Festival DocsBarcelona i vaig tenir la oportunitat de visionar diversos documentals, molt bons per cert. Un d'ells va ser "Google i el cervell mundial". Un documental en el que s'hi explica la historia del projecte més ambiciós que s'ha concebut a Internet: crear una biblioteca global que emmagatzemés tots els llibres existents. Almenys, aquesta va ser la primera idea i el motiu per el qual l'any 2002 Google va començar a escanejar milions i milions de llibres. Una mica més tard, i amb el procés d'escanejat ja en marxa, l'empresa americana va voler apostar més fort y aconseguir el que ja havia previst HG  Wells en un dels seus assajos: "El cervell mundial". El principal problema amb el que es va trobar Google és que més de la meitat dels llibres escanejats teníen drets d'autor, i autors de tot el món van començar una campanya per parar el projecte. Una campanya que va culminar als jutjats de Nova York l'any 2011. 

Per què us explico tot això? Doncs perquè he vist que aquesta nit a les 21:50h (tenint en compte que ho estàs llegint el dimarts 18 de juny de 2013) emetran aquest documental per TV3 i us el vull recomarar. Jo personalment el vaig trobar molt interessant i enriquidor. No només per la historia que explica sinó per totes les veus que apareixen al documental. Algunes a favor del "cervell mundial", d'altres en contra i algunes que a mesura que avança el projecte van canviant d'opinió. També escoltem veus de molts països, per conèixer com es va viure el procés més enllà d'Estats Units, com els va afectar, com se'n van assabentar i quina opinió tenen sobre aquesta aventura de Google. Però totes aquestes, no són unes veus qualsevols, sino que parlem de les veus dels bibliotecaris de les biblioteques més importants del món com són Harvard, Bodleian o la Biblioteca Nacional Francesa; els grans pensadors d'Internet de l'actualitat: Jaron Lanier, Kevin Kelly, Pamela Samuelson i Evgeny Morosov; o alguns dels autors afectats com Charles Seife, Roland Reuss o l'autora xinesa Mian Mian.

"Google i el cervell mundial", dirigit per Ben Lewis i co producido por Polar Star Films, Televisió de Catalunya, BBC, BLTV, Televisión Espanyola i ZDF/Arte, no només parla del fracàs de Google Books sinó que aprofita l'ambiciós projecte de Google per abordar temes com la privacitat a Internet, ja sigui de dades o de descàrregues; els drets d'autor, el dret a la llibertat i el dret a la vigilància. És una reflexió sobre l'aparición d'Internet, que tot i ser una font inesgotable d'informació i una via per a que tothom pugui expressar-se lliurement; és també un botxí que ens retalla les llibertats civils, els mercats lliures i els drets humans. 



TextVanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada