dimarts, 16 de juliol del 2013

ANEM... a la 17a edició de l'European Balloon Festival


Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Igualada la 17ª edició de l'European Balloon Festival i no he pogut resistir la temptació d'anar-hi. En realitat, el festival va començar el dia 10, pero el dia fort estava previst que fos dissabte. Dic "estava previst" perquè per causes alienes a l'organització, una tempesta propera, no es va poder dur a terme la competició, així que ens vam quedar sense veure els globus. Per sort, la resta dels dies si que es van poder realitar els vols i he pogut aconseguir algunes imatges per mostrar-vos perquè val la pena viure el festival en persona encara que sigui un cop a la vida (això sí, procureu que el dia que hi aneu volin els globus xD).


Però anem per passos. El primer que heu de saber i el que probablement us estareu preguntant és ¿què és l'European Ballon Festival? Doncs l'EBF és "la concentració internacional de globus més important del nostre país i una de les capdavanteres a nivell europeu", en ella s'hi reuneixen "l'aspecte lúdic del vol, la bellesa d'aquest esport i la competició". La primera edició es va celebrar l'any 1997 i des de llavors s'ha organitzat cada any, sempre dins la primera quinzena de juliol i sempre a Igualada.
Durant els 4 dies que dura el festival, es programen tot tipus d'activitats, relacionades o no amb els globus aerostàtics. A la programació d'aquest any, per exemple, a part dels vols de competició, es van programar pasis de pel·lícules sobre expeidicions de globus i es van cosir i vendre bosses fabricades amb la tela dels globus; però també es van fer actuacions, tallers i altres activitats als “Iglús de vent”, unes carpes fabricades amb tela de globus que es poden muntar i desmuntar a qualsevol lloc. 


De totes formes el que més impacta és, sens dubte, veure com es munten i com volen els globus. És un espectacle en el que es barregen colors, foc, aire... i a Igualada també intervé la llum. Concretament dissabte a la nit es celebra el Night Glow, és a dir, els globus es munten i s'il·luminen per acompanyar un espectacle pirotècnic. Lamentablement no ho vaig poder veure en persona, pero si a través de les imatges que l'European Balloon Festival ha compartit a les seves xarxes socials. Ja tinc una altra excusa per tornar l'any que ve! 


Si pel que sigui no podeu quedar-vos a la nit, també és bonic veure com volen i competeixen els globus, encara que sigui de dia. Cada dia es programen dos vols, un a primera hora del matí (7:30 am) i l'altre a última hora de la tarda (20h), ja que és en aquestes hores quan les condicions atmosfèriques són millors per volar en globus. De mitja, solen participar en aquest festival uns 50 globus procedents principalment de Catalunya, però també venen de la resta d'Espanya i d'alguns punts d'Europa. En aquesta edició, es van inscriure 42 participants. El vencedor, va ser Carles Figueres, pilot del globus Petromiralles I (Catalunya). 



Com funciona la competició? Què han de fer els participants? 
En aquesta competició hi ha dos tipus de proves: :
  • La llebre i els caçadors: Hi ha un globus "llebre" que pertany a l'organització. Aquest és el primer en volar i la resta de globus no poden alçar-se fins que hagi passat el temps acordat. El globus "llebre" ha d'intentar realitzar un vol amb diversos canvis de direcció i alçada per dificultar el seu seguiment. Al cap d'una estona, el globus "llebre" baixa a terra i exposa una diana al punt d'aterrament. L'objectiu dels competidors, que hauran seguit els passos del globus "llebre", és tirar un testimoni el més aprop possible de la diana. En total es col·loquen 5 dianes. 
  • La meta del jutge: Els pilots han de volar des del camp de vol fins a una diana que han de trobar seguint les coordenades que els hi entreguen al briefing previ. Aquestes coordenades les determina el director del festival segons la previsió meteorològica. Un cop localitzada la diana, han de tirar el testimoni procurant que sigui el seu el més proper a la diana. 
Un altre element espectacular d'aquest festival, i del que si que vaig poder gaudir en directe, és l'exhibició de l'equip de salt "Wild Wolf Force", format per Álvaro Bultó i Santi Corella. Al show, els dos saltadors van pujar a un globus que es va alçar fins als 800m, i llavors els dos al mateix temps van saltar del globus vestits amb una equipació especial que els va fer planejar com els ocells per després aterrar suaument al camp de vol gràcies als paracaigudes. He de reconèixer que impacta moltíssim, a part de generar una mica de caos, veure com els saltadors s'acosten al camp de vol. El punt àlgid de l'espectacle va ser quan estaven a punt de tocar el terra i tots els presents al mig del camp (entre els que m'incloc) vam començar a còrrer d'una banda a l'altra per evitar que els saltadors acabéssin a sobre nostre. 





Aquest any ha sigut per trencar el gel, ara que sé que existeix i se de què va, podeu estar segurs que es covertirà en un pla indispensable a la meva agenda. Per això, he fet una llista d'elements a tenir en compte per poder gaudir al 100% de l'experiència: 
  • Hi ha moltes coses per fotografiar, per això és recomanable portar la bateria ben carregada o assegurar-te que portes alguna bateria de recanvi. (Aquest consell és aplicable a gairebé qualsevol excursió o visita que feu amb la càmera). 
  • Dissabte a la tarda és quan hi ha més gent, si voleu apropar-vos als participants per fer fotos d'aprop o parlar amb ells, és recomanable anar a qualsevol altre vol. 
  • Si aneu fins a Igualada en transport públic i voleu gaudir de l'espectacle nocturn, busqueu-vos un allotjament. L'últim tren surt a les 22:45h i no hi ha temps per veure el castell de focs artificials. 
  • Si hi aneu en cotxe, podeu portar un picnic per sopar al mateix camp de vol (encara que hi ha servei de barra amb menjar y beure). Si no porteu vehicle particular, no us preocupeu, no cal que aneu carregats tot el dia amb el menjar perquè just al costat del camp de vol hi ha un supermercat (una gran superficie) en la que podeu comprar el que necessiteu. 



Podeu veure la galeria sencera de fotografies a la nostra pàgina de Facebook.

Com us podeu imaginar, no estava sola en aquesta aventura. En aquesta ocasió estava acompanyada d'un grup de bloggers de Barcleona que, igual que a mi, els agrada descobrir llocs nous, visitar ciutats, viure experiències, etc. Aquí us deixo les entrades que han fet als seus respectius blogs per a que descobriu com van viure ells l'"European Balloon Festival".

Instants Barna by Jordi
Apu Barcelona by Andrés
Gothalo by Llorenç

Text: Vanesa Hereu
Fotografia:  European Balloon Festival
Vanesa Hereu

7 comentaris:

  1. Hola Vanessa. Qué pena que no os pudisteis quedar a la Night Glow os echamos a faltar.
    Eiii... la última foto me suena de algo, veo que la idea al final tuvo éxito. :)
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yaaaa! Tuvo que ser chulísimo... he visto las fotos con los globos iluminados, pero no es lo mismo :)
      Respecto a la foto... creaste escuela!! jajajaj! xD

      Elimina
    2. Hola Vanessa. Ya he publicado el post sobre este día en mi blog. Te invito a leerlo. Un abrazo
      http://veodigital.blogspot.com.es/2013/07/european-balloon-festival-de-igualada.html

      Elimina
    3. ¡Leído! Muy chulas las fotos! Ya te he linkado en el post! Un abrazo!!

      Elimina
  2. Encantada de compartir paseo contigo. Qué lástima, como dice Andrés, del final de la noche :)
    Un saludo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo también, me lo pasé genial! xD El año que viene nos quedamos también por la noche!

      Elimina