dilluns, 28 de gener del 2013

ANEM... a passejar per la Roya Mile



Comencem la setmana passejant per una de les zones més emblemàtiques i turístiques d'Edimburg. La Royal Mile és sens dubte un dels putns imprescindibles si esteu a la capital escocessa, bàsicament perquè alberga molts edificis històrics i perquè és l'eix principal del casc antic. El més màgic de la Royal Mile és que està formada tant per edifics d'una gran bellesa arquitectónica com per d'altres més decrèpits i apagats. Una barreja eclèctica que sense que te'n adonis et farà caminar mirant a tot arreu, amb els ulls ben oberts i la boca en forma de O.



  


Però la Royal Mile no és un carrer, sinò que és el conjunt de sis carrers, una a continuació de l'altra. Així doncs la "milla reial" la formen Castle Esplanade, Castlehill, Lawnmarket, Highstreet, Canongate i Abbey Strand, una unió que medeix casi una milla escocesa (1'8 km), d'aquí li ve el nom.





La Castle Esplanade és la plaça que trobem just abans d'arribar al castell d'Edimburg, l'edifici històric més popular del país i punt de partida de la Royal Mile.  El Din Eidyn o Fortalesa de Eidyn s'ha utilitzat, al llarg de la seva història, com a palau, cuartel, presó i parlament; i és també la construcció que dóna nom a la ciutat. Encara que al seu interior hi ha moltes coses per veure, tocar i fotografiasr, cal destacar la presència de les joies de la Corona i de la Pedra del destí, la pedra que Jacob va utilitzar com a coixí quan va somiar amb àngels que pujaven al cel (Gènesi 28).







Si comencem a baixar, entrarem a Castlehill, un carrer estret però amb edificis tan interessants com la Camera Obscura, el primer edifici que es va construïr a la ciutat amb fins d'entreteniment. Al seu interior hi trobem un mirall giratori que projecta una imatge panoràmica de 360º de la ciutat i una àmplia col·lecció d'imatges trucades que sorprendran al més incrèdul






El tercer tram, Lawnmarket, era antigament el mercat del fil; avui és una botiga de souvenirs al costat de l'altra. I de botiga en botiga arribem a Highstreet, el tram més llarg de la Royal Mile i el més concorregut, sobretot durant el Festival Internacional de Edimburg. Abans de seguir baixant, m'agradaria destacar que quan passegem per la Royal Mile, no només hem de fixar-nos en els edificis que la formen, sinó que val la pena aturar-se a les cantonades per observar els carrers que la creuen i les vistes que ens ofereixen.


 



Quan arribem a la frontera entre Highstreet i Canongate, hem de fixar-nos amb el terra. En ell veurem unes peces de llautò que marquen on estava antigament la porta per accedir al burg. És a dir, que Canongate abans no pertanyia a la ciutat, sinó que estava fora de la muralla fronterera. Finalmente, arribem a Abbey Stran, punt final de la Royal Mile.






Text i fotografies: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada