dilluns, 3 de desembre del 2012

ANEM... a la World Press Photo '12



Ja ha arribat, un any més, l'exposició World Press Photo al CCCB i com no podia ser d'una altra manera, m'hi he deixat caure. Haig de dir que aquesta edició és una de les més dures que recordo; conté moltes imatges que requereixen una gran dosi de sang freda per poder-les observar i analitzar com es mereixen, fins i tot en categories que podrien semblar més lleugeres com ara la d'esports o naturalesa.

Stephanie Sinclair

Tot i aixi, la World Press Photo no decepciona i, sota el lema “Material Sensible”, presenta una col·lecció de fotografies de gran qualitat artística i informativa que permeten fer un resum de les noticies més destacades de l'any 2011 i conèixer la realitat que es viu en altres indrets del món. Així doncs, a través de les 156 imatges que conformen aquesta exposició, podem reviure les protestes i rebel·lions que van formar part de la primavera àrab; podem veure els efectes devastadors que va tenir el tsunami que va colpejar el Japó o descobrir que els desnonaments no són només cosa d'Espanya, sinó que als Estats Units hi ha moltes famílies que també ho estan patint. 

Vincent Boisot

En aquesta edició el fotògraf català Samuel Aranda ha sigut el vencedor en la màxima categoria del concurs, World Press Photo of the year 2011, amb una imatge presa durant les revoltes del Iemen, en la que podem veure a una mare abraçant al seu fill després que aquest hagi estat ruixat amb gas lacrimógen durant una manifestació. Una imatge que guarda certa semblança amb l'escultura “La pietat” de Miquel Angel i que encapçala aquest post. 

Joan Costa


Novetats
Ja fa dos anys que World Press Photo també premia els millors treballs multimèdia per fomentar el treball fotoperiodístic en tots els seus àmbits. La novetat és que aquest any es poden visualitzar les peces guanyadores a la sala de l'exposició, acompanyades d'entrevistes realitzades a alguns dels fotògrafs guanyadors o membres del jurat.
Per altra banda, s'ha reservat una part de la sala per mostrar vuit de les imatges que el vencedor d'aquesta edició, Samuel Aranda, ha inclós en la mostra titulada “Primavera àrab” i que es pot visitar fins l'últim dia de l'any a la Sala Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet, ciutat natal de l'autor. 

TUNIS. Samir Rhimi, aturat, assegut sobre les vies del tren el 22 de juliol de 2011
a Kasserina, una de les zones de Tunis més afectades per l'atur i on van esclatar
les revoltes que van acabar amb el president deposat Ben Ali.


Aquesta petita exposició annexa a la WPP s'ha titulat #desprésdelaprimavera i vol ser un espai de debat en el que periodistes i blocaires del món àrab, entre ells Mayte Carrasco, i l'autor de les fotografies analitzen i reflexionen sobre el conflicte un any i mig després que aquest fos notícia. 

EGIPTE. Vista de la ciutat vella del Caire durant una tempesta de sorra el 16
de febrer de 2011, pocs dies després de la dimissió de Hosni Mubarak.


World Press Photo '12
Del 29 de Novembre a el 6 de Gener del 2013
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
C/Montalegre, 5

Text: Vanesa Hereu

2 comentaris:

  1. No me la perdo! La foto guanyadora és inpressionant...a mi em posa els pèls de punta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si! Aquest any hi ha imatges molt i molt bones!! Gaudeix-la!! ;)

      Elimina