divendres, 30 de novembre del 2012

ANEM... a passejar per Fleet Street, Londres


L'última vegada que vaig estar a Londres vaig cremar les sabates de tant caminar pels carrers de la ciutat. Cada día feia una ruta diferent, algunes planejades i d'altres improvitzades. Dins de les excursions programades vaig voler incloure un carrer recomanat per la guia de viatges Lo mejor de Londres, editada l'any 2005 per Lonely Planet: Fleet Street. Aquest carrer em va cridar l'atenció per tres motius: va ser la seu de la premsa britànica durant els anys 80, és el carrer on suposadament va viure el llegendari barber diabòlic Sweeney Todd i perquè s'hi conserven molts edificis singulars i carregats d'història.

Altar dels periodistes. Font: www.stbrides.com
Ens situem a la cantonada de Fleet Street amb New Bridge Street i comencem a avançar per la vorera. Un dels primers edifics que trobarem és l'església St. Brides, també coneguda com l'església dels periodistes (Spiritual home of the media). Un cop dins, a la racó nord est hi ha el que es coneix com l'"Altar dels periodistes", un conjunt de plaques commemoratives en les que hi ha escrits els noms de tots els periodistes que han mort mentre feien la seva feina. 


Un cop vista l'església, travessem a l'altra vorera i unes passes més endavant ens trobarem amb un carreró, Wine Office Court, que condueix al Ye Olde Cheshire Cheese. Aquest pub, famós perquè al seu interior amb prou feines hi arriba la llum del sol, data de 1538 però l'estructura actual no és la original. Tal i com indica el cartell, l'any 1667 va ser reconstruït després de quedar afectat per les flames del Gran Incendi de 1666. 


Ye Old Cock Tavern
Altres pubs interessants que podem trobar en aquest carrer són The Tipperary (66, Fleet St), el pub irlandès més antic de Londres, que manté la seva estructura original del s.XIII perquè la pedra va frenar les flames de l'incendi; o Ye Old Cock Tavern (22, Fleet St). Una de les curiositats d'aquest pub és que originalment estava a l'altra banda del carrer, però l'any 1887 van haver de traslladar-lo per poder construir, en el seu lloc, els jutjats de la ciutat. Malauradament la façana que veiem avui no és la original ja que un incendi, l'any 1990, va causar-hi tants desperfectes que es va haver de restaurar.



Entre aquests dos pubs, però a la vorera oposada, hi ha el Dr. Johnson's Court. En aquest carreró s'hi conserva la que va ser casa de Samuel Johnson, una de les figures literàries més importants d'Anglaterra. Si les parets parléssin, aquestes ens podríen explicar com el Dr Johnson va recopilar tota la informació que conté el seu "Diccionari de la llengua anglesa" (Dictionary of English Lenguage).  

Detall de l'església St. Dunstan-in-the-West

Prince Henry's  Room

Si tornem a Fleet Street i seguim avançant, passarem per devant de l'església anglicana St. Dunstan-in-the-West o la Prince Henry's Room, una de les poques cases que va sobreviure al Gran Incendi de 1666. Segons indica la guia de Lonely Planet, al costat d'aquest edifici hi ha un passatge que condueix a l'església del Temple. Una dada que no puc confirmar ja que no vaig creuar el carrer per comprovar-ho. 



Ja cap al final del carrer haurem de fer dues parades importants. La primera és al Alle&Pie House (194, Fleet Street). Aquest pub es va construïr l'any 1994 aprofitant el local que fins l'any 1975 havia sigut el Bank of England. A més a més, diu la llegenda que aquest pub està situat entre la que va ser la barberia de Sweeney Todd i la pastisseria de la seva estimada, Mrs. Lovett. La segona parada, i marcant el final del recorregut, és per admirar l'estatua del griu. L'escultura està situada al mig del carrer perquè ens indica l'ubicació del Temple Bar. Durant l'edat mitjana la ciutat de Londres va construir diversos murs al seu voltant per controlar el comerç i els comerciants que entraven i sortíen. Aquest, el Temple Bar, era el més conegut perquè era el que regulava el comerç entre Londres, el principal centre comercial d'Anglaterra, i Westminster, el centre polític. Avui l'escultura simplement serveix per indicar que passem del barri City of London al barri de Westminster. També és el punt en el que Fleet Street es converteix en Strand Street.

Text i Fotografia:  Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada