dimarts, 14 de maig del 2013

ANEM... als nous cinemes Boliche


El panorama social-econòmic actual fa que constantment sentim per la ràdio o a la televisió que locals i comerços de tota la vida han hagut de tancar les seves portes. És per això que avui em fa especial il·lusió parlar d'un local que no marxa, sinó que torna. Parlem dels cinemes Boliche que aquest mes de maig, en concret aquest divendres 17 de maig reobriran les seves portes per ampliar l'oferta cinematogràfica en català de Barcelona.


Cinc anys més tard del seu tancament, el Cine-Bar Boliche reobre les seves portes als baixos de l'antiga casa Portabella (Av. Diagonal, 508) sota el nom Boliche cinemes i gràcies a l'esforç i a la iniciativa d'Alfons Mas i Rafael Dalmau, empresari dels cinemes Maldà. En aquesta nova etapa els Boliche aposten per un projecte cultural independent, al marge d'ajudes oficials, que mantindrà una cartellera permanent en versió original i subtitulada en català, una oferta cultural fins ara inexistent i que convertirà Boliche Cinemes en la primera sala d'exhibició en què el català serà present en totes les projeccions. En l'oferta cinematogràfica existent fins ara a la ciutat de Barcelona només el 25,1% de les estrenes estan doblades, subtitulades o rodades en català; amb aquest projecte, Mas i Dalmau, volen augmentar aquest percentatge i així equiparar l'oferta en català a l'oferta en castellà. 

Sala 1
Sala 2
Pel que fa a la programació, els Boliche Cinemes combinaran el cinema d'autor amb estrenes més comercials. De fet ja sabem quines seràn les tres primeres pel·lícules que es projectarán a les sales: "Tango Libre", "Iron Man 3" i "Indignados" de Tony Gatlif. Paral·lelament i seguint amb la idea de crear un espai cultural que mitjançant el cinema acosti el públic a la normalització del català, s'hi realitzaran projeccions matinals per a professionals del sector, estudiants de les branques de comunicació i imatge o escoles; s'hi organitzaran estrenes de pel·lícules, conferències i col·loquis i també s'hi acollirán festivals cinematogràfics, de documentals o curt-metratges. 



Una mica d'història
Aquesta és la tercera reforma a la que es sotmeten els baixos de l'antiga casa Portabella. La primera data de 1953, quan es va habilitar l'entresol de l'edifici per instal·lar-hi la Bolera Boliche, un centre d'oci que va estar obert fins l'any 1993. Cinc anys més tard, l'any 1998, l'Institut Català del Cinema va remodelar l'espai per a convertir-lo en el mític Cine-Bar Boliche, un petit complex multisala que es va mantenir actiu fins l'any 2008. Ara, l'any 2013, Alfons mas i Rafael Dalmau, han tornat a reformat les 4 sales del local per a poder posar en marxa el seu projecte cinematogràfic.
Una curisoitat que poca gent sap és que abans de convertir-se en bolera, aquest edifici va servir a Franco per presidir una desfilada militar per la Diagonal el febrer de 1939, un mes després que les tropes nacionals entréssin a Barcelona. 



Text: Vanesa Hereu
Fotografia: premsa Comèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada